- - in Retete Vegane

Dovleceii se afla printre alimentele care lupta impotriva procesului de imbataranire.

Sunt foarte bogati in apa, cam 95% din masa lor, dar pulpa si, mai ales, coaja contin mari cantitati de vitamina B9, vitamina A, magneziu, fosfor si potasiu si fibre alimentare.

Dovleceii au cele mai bune efecte terapeutice atunci cand sunt consumati in stare cruda, si pentru ca in aceasta perioada gasiti in piata dovlecei crescuti in gradina de catre producatorii locali, va propun sa ne bucuram de beneficiile lor intr-un preparat gustos si hranitor.

Ingrediente:

  • 5 dovlecei
  • 5 linguri seminte de in macinate
  • 1 legatura de marar
  • 3-4 catei de usturoi
  • 1 lingurita de turmeric
  • Sare neiodata
  • Piper

Mod de preparare:

Spalati dovleceii si dati-i pe razatoare.  Asezati-i intr-un vas si presarati deasupra lor o lingurita de sare, amestecati si lasat-i asa in jur de 10 minute pana cand ei vor elimina mare parte din apa.

Stoarceti dovleceii de apa, bine puneti-i intr-un alt recipient in care veti adauga restul ingredientelor ( inul, turmericul, usturoiul strivit, mararul taiat marunt, sare si piper dupa gust) si omogenizati.

Formati bilute din aceasta compozitie, aplatizati-le cu podul palmei si azezati-le intr-o tava a deshidratorului pe hartie de paraflex sau foaie de copt. Vor iesi doua tavi.

Puneti chiftelutele la deshidratat 8 ore la 42 0 Celsius. In urma deshidratarii ele trebuie sa fie uscate la exterior si moi in interior.

Daca nu aveti deshidrator le puteti pune la cuptor pe o tava acoperita cu hartie de copt. Setati cuptorul la temeperatura cea mai mica si coaceti-le ( eventual cu usa intredeschisa) pana cand obtinem textura dorita, coapte la exterior si moi in interior.

Pofta buna!