- - in Retete Vegane

Unul din minunatele avantaje ale alimentatiei raw vegan, este ca te poti bucura de gusturile bucatariei clasice dar folosind ingredientele in starea lor naturala, fara a le altera nutrientii prin procesare termica sau alte procedee chimice.

Ciupercile sunt supranumite “carne vegetala”, datorita valorii lor nutritionale. Ciupercile comestibile sunt o sursă importantă de proteine (23%) avand 18 aminoacizi ( 2,7-5%), carbohidrati( 3,5-10%), minerale (K, Mg, P, Ca, Cu, Fe, Zn, Mn, Se), vitamine (B 1, B 2, B 3, B5, B6, B 12, C, D, E , acid folic), si putine grăsimi (1-2,2% ) sub formă nesaturată (sanatoase).

Structura proteinelor din ciuperci este asemănătoare cu structura cazenei laptelui si a albuminei din ou, dar mult mai sanatoasa.

Ingrediente:

  • 6 palarii de ciuperci champinion, marime medie
  • 1 castravecior murat (in saramura)
  • ½ de legatura de marar verde tocat
  • 3 catei de usturoi striviti
  • Sare neiodata

Marinata pentru ciuperci:

  • 2 linguri ulei de masline
  • Sucul de la o jumatate de lamaie
  • ½ de lingurita de seminte de chimen
  • ½ de lingurita de sare neiodata
  • 1 pahar cu apa

Maioneza de caju:

  • 1 cana de caju hidratat 4 ore in apa de izvor
  • 2 linguri de suc de lamaie
  • 50 ml de apa
  • ½ de lingurita de turmeric
  • Sare neiodata

Mod de preparare:

Amestecati ingredientele pentru marinata, taiati ciupercile cubulete si lasati-le la marinat 2 ore.

Intre timp puneti intr-un robot de bucatarie prevazut cu lama in “S” toate ingredientele pentru maioneza de caju si procesati pana cand se transforma intr-o pasta fina.

Cand procesul de marinare s-a incheiat scoateti ciupercile, scurgeti-le de apa si puneti-le intr-un bol alaturi de castravetele taiat cubulete, marar, usturoi, lamaie si sare.

Turnati deasupra maioneza de caju, amestecati savurati.

Pofta buna!