- - in Retete Vegane

Lintea este o sursa bogata de proteine avand in compozitie cei 9 aminoacizi esentiali consumului zilnic. Este de asemenea o sursa bogata de antioxidanti, fibre solubile si insolubile.

Lintea este o sursă excelentă de minerale, dintre care se disting fosforul, fierul, zincul şi magneziul. Fosforul joacă un rol vital în menţinerea sănătăţii oaselor şi a dinţilor. În plus, fosforul contribuie la dezvoltarea şi regenerarea ţesuturilor şi la stabilizarea pH-ului sangvin. La rândul său, fierul este esenţial pentru transportul oxigenului în organism şi pentru formarea globulelor roşii în sânge. Zincul intră în reacţiile imunitare şi accelerează cicatrizarea rănilor. Magneziul intră în acţiunile enzimatice şi întăreşte sistemul imunitar.

Alături de minerale, lintea se mai remarcă şi prin conţinutul important de vitamine, în special de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9). Dintre acestea, vitamina B9, cunoscută şi sub numele de acid folic, joacă un rol major în producerea materialului genetic de tip ADN şi ARN, în buna funcţionare a sistemului nervos şi a sistemului imunitar. Acidul folic este indispensabil femeilor însărcinate, pentru că ajută la dezvoltarea sănătoasă a fătului.

Ingrediente:

  • 1 cana de linte galbena hidratata 3 ore ( puteti alege orice fel de linte va place: galben, verde rosu etc)
  • 1 ceapa medie
  • 2-3 linguri de ulei de masline
  • 2-3 catei de usturoi
  • ½ lingurita seminte de chimen macinate
  • Putin cimbru
  • Putin piper cayenne
  • ½ lingurita boia de ardei dulce
  • ½ legatura marar proaspat tocat
  • 1 lingura suc de lamaie
  • Sare neiodata

Intr-un vas puneti apa si un parf de sare si puneti la fiert ceapa taiata in sferturi. Cand este aproape fiarata adaugati lintea ( apa din vas sa depaseasca cu 2 degete volumul pe care il ocupa lintea), lasati sa fiarba 3 minute si opriti focul. Lintea hidratata fierbe foarte repede, de aceea este necesar sa fierbeti ceapa inainte. Dupa ce s-a racit, scurgeti apa si pastrati-o, puneti lintea si ceapa in robotul de bucatarie prevazut cu lama in “S”, adaugati usturoiul, uleiul, boaiaua, cimbrul, chimenul, lamaia si sarea. Procesati pana cand se tranforma intr-o pasta fina. Daca este necesar pt procesare mai adaugati cateva linguri din apa in care a fiert lintea.

Cand este gata asezati pate-ul pe o farfurie si serviti cu marar proapat tocat si piper cayenne.

Pofta buna!