- - in Retete Vegane

Ciupercile urechi-de-lemn sunt ciuperci comestibile, folosite în special în bucătăria asiatică. În limba română, se folosește termenul urechi-de-lemn pentru 2 specii din familia Auriculariaceae, destul de asemănătoare între ele.
Acestea au în comun textura elastică, aproape cauciucată, și transparența. Nu au un gust puternic, dar împrumută gustul celorlalte ingrediente și oferă o textură crocantă mâncărurilor.

Aceste ciuperci cresc pe trunchiul copacilor foarte bătrâni, în buchete, ele fiind primele ciuperci cultivate. Pe langa utilitatea lor culinara prezinta si numeroase proprietati medicinale.

Se comercializeaza uscate (deshidratate).

Ingrediente

  • 1 mana de ciuperci urechi de lemn uscate
  • ½ de dovlecel
  • 1 morcov
  • 1 mana de bok choy (varza chinezeasca)
  • 1 mana de germeni de soia
  • 1 fir grasut de ceapa verde
  • 1 lingura de muguri de pin
  • Coriandru tocat

Solutie pentru hidratat ciupercile:

  • 1 pahar cu apa
  • ½ lingurita de seminte de chimen
  • 2 catei de usturoi striviti
  • 2 linguri de sos de soia

Dressing:

  • 2 linguri ulei de susan
  • 2 linguri sos de soia
  • 1 lingura de suc de lamaie
  • 1 lingurita de miere (sau orice alt indulcitor preferati)
  • 1 catel de usturoi tocat marunt
  • piper cayenne (dupa gust)
  • 1 lingurita de ghimbir razuit

 

Mod de preparare:

Amestecati ingredientele solutiei pentru hidratat ciupercile, adaugati-le si pe ele si lasati-le o ora timp in care se vor rehidrata si marina.

Ciupercile gata hidratate scurgeti-le si taiati-le fasii subtiri si adaugati-le intr-un bol alaturi de bok choy-ul taiat, morcovul si dovlecelul dat pe razatoare, ceapa taiata, coriandru si mugurii de pin.

Amestecati toate ingredientele pentru dressing intr-un vas si adaugati-l peste salata.

Amestecati, lasati gusturile sa se intrepatrunda timp de 30 de minute si savurati.

Pofta buna!